lauantai 4. helmikuuta 2012

Massan jauhatus 23.01.2012

Massan jauhatuksessa, massan kuitujen pituutta muutetaan jauhamalla mitä lyhemmät sellukuidut ovat sitä kovempaa massa yleensä on 
 Näytteen käytimme koululla ollutta sulfaattisellua jonka olettetu sakeus oli 10% 100 g/l
massan sakeuden hollanterissa tulisi olla 15, 7 g/l, joten me laitoimme 3,6 litraa sellua ja 19,4 litraa vettä. Hollanterin kokonaistilavuus on 23 l. Pohjaventtiili suljetaan ja laitetaan jauhatuskone päälle n. 5 minuutiksi.
Sen jälkeen laitetaan paino joka nostaa jauhattimen alaterän hauhinta vasten, saaden aikaan sen että jauhatus alkaa. Ensiksi jauhetaan 5 min ja otetaan 1,2 L näyte jauhettua massaa, tätä käytettiin käytettiin SR-luvun määrittämisessä. jokaisen SR-luvun määrityksestä syntynyt ''kakku'' kuivattiin ja tästä määritettiin sakeus laskukaavalla Tästä tehtiin laimennos jossa sakan oletettu pitoisuus olisi 2 g/l.tätä laimennosta käytettiin aikavälille tehtävistä laboratorioarkeista
Tästä määritetään SR-luku kaksi kertaa. Ennen SR-luvun määritystä nolla kokeen tulee olla onnistunut.  Samat toimenpiteet suoritetaan myös seuraavilla jauhatusajoilla; 5, 15, 30, 60 ja 90 min.
     Kun jauatus on saatu suoritettua pestään laite kunnolla ja huolehditaan että sellu ei mene viemäriin.
Seuraavalla kerralla tutkittiin kuivuneita laboratorio arkkeja piirtoheittimen läpi. Tästä näkyi selvästi että paperi muuttuu kovemmanksi, sileämmäksi ja ''kuorimaisemmaksi'' mitä pitemmän aikaa massaa jauhetaan. Myös sellussa olevat roskat vähenevät.

SR-luvut:
5min:  22
15min : 26
30min : 32
60min: 60
90min : 95

Kakuista lasketut arvot:
5min = 1,6
15min = 25
30min = 47,5
60 min = 70
90min = 97,5












1 kommentti:

  1. Mitä se tuo SR-luku oikein mittaa? Liittyykö joten veden suotautuvuuteen massan läpi? Mihin se vaikuttaa todellisella "paperikoneella"?

    VastaaPoista