tiistai 3. tammikuuta 2012

Sellunkeitto! (02,01,2011)

Sellunkeitto.

Kemiallisessa massanvalmistuksessa keiton tehtävänä on kemikaalien ja lämmön avulla poistaa kuituja sitovaa ligniiniä siinä määrin, että hake kuituuntuu helposti. Selluloosapitoiset kuidut pyritään säilyttämään mahdollisimman pitkinä, ehjinä ja vahvoina. Lisäksi pyritään poistamaan puun uuteaineita, jotka voivat aiheuttaa vaahtoamista ja saostumia myöhemmin prosessissa. Nykyisin sulfaattikeitto on ylivoimaisesti yleisin massan valmistuksen muoto.

Teemme sellunkeiton  Normaalilla NaOH:lla, valkolipeän sijan, sillä koululla ei oli rikkivety-mittareita.

Keitto suoritettaan sellun keittimellä. (oheinen kuva). keittosäilijö tyhjennetään ja sinne lisättään 2 litraa Teknistä Natriumkloridi liuosta, keittimessä on suppilo johon laitetaan noin 1,7 kilogramma haketta, tämän jälkeen keitin täytetään vedellä. Varmistetaan että kannen tiivisteet ovat kunnossa ja puhtaat ja ruuvataan kansi kiinni.
          Tämän jälkeen  siirryime valvomoon jossa oli prosessin-ajamis ohjelma ohjelmalla suljettiin ohjeessa näytetyt venttiilit ja nostetaan aloituslämpötila 70 celsius asteeseen. Tämän jälkeen nostetaan lämpötila 170 celsiuasteeseen 5 astetta viidessä minuutissa nopeudella., kun tämä lämpötila on saavutettu alkaa varsinainen sellun keitto, tässä ajassa natriumhydroksidi liuottaa puun sidosaineet kuten lingiinit
            Keittimessä on noin 9 barin ylipainen, keiton jälkeen kattilasta päästetään paineet pois jotta massan keruu olisi mahdollista tätä työvaihetta kutsutaan kaasaamiseksi. Kattilan kaasaus venttilii avataan hiljalleen, jotta laitteisto ei hajoa liialliseta paineen purkautumisesta venttilii avataan ensin 10%, ja venttiiliä avataan hiljalleen paineen laskiessa.
             Kun kattila on saavuttanut normaalin ilman paineen aloitetaan pesuvaihe. Kylmää veettä ohjataan kattilan läpi jolloin sellun seasta lähtee suurin osa NaOH-jäämistä ja kattila viilenee samalla.
             Tämän jälkeen avataan Keittimen kansi ja kerätään sellu, sellua huuhdellaan vielä vedellä ennen sen talteen ottamista.

Työ onnistui mielestäni hyvin, prosessissa en havainnut mielestäni ongelmia ja sellu oli hyvin irronnutta, ottaen huomioon että emme käyttäneen valkolipeää. Sellu oli myös papempi laatuista kuin edellisellä ryhmällä, johtuen siitä että lisäsimme  enemmän NaOH liuosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti